Viděl jsem sebevraždu ODS...i prohrané prezidentské volby...Majdan se nekoná...zatím ?!!

29. 10. 2016 2:02:29
Průběh podle očekávání, obsah i ohlas nevalný. Exaltované výzvy umělců k občanským rebeliím dopadnou podobně. Kde není obsah nepomohou ani vzletná, krásná slova a sebelepší aranžmá...a věřme, že snad ani případná hromada peněz...

Očekával-li někdo během oslav státního svátku, či si dokonce přál nebo plánoval, cokoliv přelomového, musí být velmi zklamán. Zklamání musí být tím větší, čím více se někteří zapojili do přípravných akcí, výzev a vyvolávání emocí. Případu J.Brady jsem věnoval předešlý článek, proto se k němu v této souvislosti vyjadřovat již nebudu, přestože s letošním 28.říjnem samozřejmě souvisí. Jako roznětka J.Brady posloužil, s největší pravděpodobností nevědomě, velmi dobře a dneškem tedy jeho učinkování v akci "protizemanovských pučistů" končí. Ovšem mám pocit, že po dnešku je mnohým jasné, že končí i něco jiného.

Staroměstská taškařice ukázala, že ani dobře vymyšlená a pořadatelsky zvládnutá akce nemusí znamenat dobrý start případně restart. Umístění protizemanovské truc akce na Staroměstské náměstí bylo zárukou dostatečného počtu lidí. I kdyby nepřišel ani jediný účastník o publikum by se postarali turisté, kterých je na náměstí vždy dostatečný počet a hudební program M.Horáčka a spol. je samozřejmě zajímal. Účastníci této akce píší v komentářích o výrazné většině turistů. To vysvětluje naprostou absenci emocí a minimální reakce publika. To ale není až tak podstatné. Podstatné je, že tato akce stejně jako "Výzva divadelníků ke dnům občanského neklidu" potvrzuje, že určitá část umělců, ruku v ruce s velkou částí politiků, žije v úplně jiném světě než ostatní lidé v této zemi.

Představení ze Staroměstského náměstí pro mě bylo jen zkrácenou reprízou poetického pořadu, se kterým M. Horáček vystupuje a které jsem, jako poezie chtivý člověk, před časem s radostí navštívil. Tentokrát je však můj pocit z "představení", prokládaném politickým burcováním, naprosto jiný. Mám za to, že politika by se neměla dělat jako divadlo, jako soubor počinů, kterými zaútočíme na lidské emoce. Vyvoláme u "posluchačů - voličů" libé pocity a emoce, bude - li to potřeba naopak emoce opačné. Uděláme dobré "píár" všechno dobře zabalíme a prodáme jako "písničku" na koncertě. Vyvoláme slzy dojetí a očekávání skvělých zítřků. Na iluze sice chodíme do kin, divadel nebo na koncerty, jenomže to děláme vědomě. Tohle je něco jiného a myslím, že po dnešku to už musí docházet i M. Horáčkovi. Kandidatura na politickou funkci není obdoba soutěže popularity, jakési "Česko hledá prezidenta". Nebo by snad být neměla a nebude.

Je mi úzko ze všech těch, z nichž mnozí hlasitě volají po kultivaci politiky a toleranci, a sami jsou přitom plni netolerance a nenávisti. Prezident je pro ně "Ten Pi-Tchus", "umělecky" ho ztvárňují jako lejno, "umělecky" kradou prezidentskou standartu, staví prostředníčky na Vltavě...ovšem druhé obviňují z "dělání ostudy" naší zemi, když přitom oni sami dělají z politiky estrádní představení. Napadají prezidenta Zemana, předtím Klause z podlézání tomu či onomu, ale sami jsou vraženi tak hluboko v Bruselských a jiných....řekněme strukturách, že jsou už naprosto neviditelní a neslyšitelní. Což jim samozřejmě, jako každému sluhovi, vyhovuje. Absence vizí, myšlenek, odvahy a odhodlání...to je to co jim chybí nejvíce a proto je "účast ve strukturách", které jim "píší notičky" jejich jediná šance na přežití. Jinak by lidé velmi rychle zjistili, kdo jim ve skutečnosti "spravuje věci veřejné".

Mám pocit, že na Staroměstském náměstí dnes skončila představa, že veřejnost si nepřeje nic více, než se postavit proti Miloši Zemanovi. Že bude snadné vyvolat vášně a nastartovat v těchto emocích kandidaturu M. Horáčka. Někteří si možná mysleli, že toho využijí, restartují partaj a přežijí svoji politickou smrt. Namísto toho je zjevné, že M. Němcová dnes zasadila ODS další těžkou ránu, že M. Horáček možná pocítil něco co nečekal a hlavně, že odcizenost těchto lidí od drtivé většiny lidí je obrovská. V situaci, kdy běžné lidi opravdu trápí věci, jako je stále větší byrokratická zátěž, omezování svobod, rizika spojená s ilegální imigrací, tlak na soukromé podnikatele (státní, korporátní i bruselský), ovládání společnosti korporacemi a oligarchy, kteří už dokonce sedí přímo ve vládě....atd.atd., tak v této situaci přijít opět jen s "krabicí slibů a vzletných frází" stačit určitě nebude...

Ne, já určitě nesouhlasím se vším, co jsem kdy slyšel od M.Zemana nebo V.Klause, nicméně dnes jsem viděl a slyšel projev jednoho na Vítkově, a druhého před předáváním vyznamenání na Pražském hradě. Oba projevy byly důstojné, naprosto srozumitelné, výstižně a stručně popisující aktuální situaci. Oproti tomu jsou přepjaté výzvy ze Staroměstského náměstí či "divadelníků" jen "ochotnické divadlo" bez šance na úspěch. Mimochodem...opravdu si myslíte, drazí umělci a pohoršení politici, že můžete dnes strašit veřejnost Čínou, když je to pár týdnů, co slovenská primátorka Prahy A.Krnáčová, s úsměvy od ucha k uchu, předávala klíče od Prahy čínskému prezidentovi a vyzývala ho, aby se v Praze cítil jako doma a nikdo z vás ani "necekl" ?

Ale abychom nekončili příliš negativně a potěšil jsem "antizemanovce", "antiklausovce" a nakonec i sám sebe. Na pražském hradě dnes Miloš Zeman vyznamenal člověka, který by jednou mohl zastávat úřad prezidenta důstojně, není zatížený ničím co nás mnohé trápí, věci pojmenovává naprosto srozumitelně a věcem veřejným se věnuje s chladnou hlavou a bez předsudků. Jmenuje se Petr Robejšek...

Hezký den

P.S. Je dobré si čas od času připomenout, že výzvy umělců měly vždy svoji váhu....

Autor: Jiří Medula | sobota 29.10.2016 2:02 | karma článku: 48.21 | přečteno: 14531x

Další články blogera

Jiří Medula

Nenáviďte USA...nenáviďte RUSA !!!

To jsem kdysi před lety na návštěvě u tety, tenkrát mladý, nevinný s právem dělat kraviny, otevřel si noviny. Z nich pak na mě vyskočilo "nesmíš mít rád USA". A dnes zase politruci "nesmíš mít rád Rusa". Som z toho volaako zmetený

11.3.2024 v 10:11 | Karma článku: 35.20 | Přečteno: 1082 |

Jiří Medula

Vivat Green deal. Nulové uhlíkové stopy lze dosáhnout. Důkaz je na světě.

To se pár chytrých hlav dalo dohromady a řekly dost. A není náhoda, že se těch pár chytrých hlav sešlo v bruselském panoptiku a v sekretariátech jejich českých místodržících. Víte, co to znamená? Že jsme zase o krok napřed...

26.2.2024 v 9:10 | Karma článku: 41.78 | Přečteno: 2618 | Diskuse

Jiří Medula

Psem ocasi dnes vrtí... A nebojí se smrti?

Společenská situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Stále zůstává jedna z jistot, která nám může významně pomoci zbavit se strachu z toho, co s námi bude, budeme-li se "novým pořádkům" aktivně bránit. Ta jistota má jméno SMRT.

23.2.2024 v 9:51 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 983 | Diskuse

Jiří Medula

Jsem ze sebe zhnusen...dál se stýkám s Rusem.

Bedlivě sleduji veškeré dění kolem, vnímám utrpení civilního obyvatelstva, vidím mrtvé na bojištích i ve věznicích, porušování mezinárodního práva a snažím se nad tím vším přemýšlet. Tak kde ksakru dělám chybu...?

20.2.2024 v 23:02 | Karma článku: 41.45 | Přečteno: 2550 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.15 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.72 | Přečteno: 1094 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 225 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 242 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 36.11 Průměrná čtenost 2453
Zprava se snažím o nestrannost.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...