Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vivat Green deal. Nulové uhlíkové stopy lze dosáhnout. Důkaz je na světě.

To se pár chytrých hlav dalo dohromady a řekly dost. A není náhoda, že se těch pár chytrých hlav sešlo v bruselském panoptiku a v sekretariátech jejich českých místodržících. Víte, co to znamená? Že jsme zase o krok napřed... 

Nevím zda ten krok napřed bude stačit, ale byl jsem svědkem dalšího zázraku. Pravda nebyl prvním a velmi pravděpodobně ani posledním. Ostrava, kdysi průmyslové srdce republiky je dokonce na špici pelotonu a nezadržitelně se blíží ke kýžené nulové uhlíkové stopě. Posuďte sami...

Nová huť - únor 2024

I v těžkém průmyslu lze dosáhnout absolutně nulových emisí... Jednoduše to zabalíte, necháte vyhasnout pece, zastavíte výrobu a jako správný světoobčan se přesunete do jiné, v dané chvíli (pro vás) výhodnější destinace. Usilovně se snažím vidět v této skutečnosti potvrzení mantry, že stát je vždy špatný hospodář, kdežto zahraniční investor hotovým požehnáním pro tuto zemi a její občany....

Vítkovické železárny - únor 2024

Další z bezemisních provozů, po kterém za pár dnů nezůstane ani stopa. Stroje byly prodány, haly jsou bourány, něco se prodá jako šrot a 150 let historie bude po nějaké době vymazáno. Co na tom, že se tady ještě před nedávnem vyráběly komponenty pro zaoceánské lodě, pro jadernou energetiku atd. atd... On to všechno bude nepochybně někdo vyrábět i nadále. Zcela určitě z toho však nebude mít užitek ani tato země ani lidé, jejichž um, technické dovednosti a hrdost jsou dnes jaksi nepotřebné...

Měl jsem možnost vidět na vlastní oči protestní shromáždění zaměstnanců Nové huti proti její likvidaci a za obnovení provozu. S mnohými jsem hovořil, rozhovor s předsedou odborové organizace přikládám, protože velmi stručně popisuje, co se tady děje. Tedy s předsedou odborů z dané fabriky, nikoli s tím blazeovaným odborářským seladonem, který se přijel z Prahy postavit na pódium, a který nakonec stejně vždy ustoupí. Po vyslovení podpory mladé a krásné v prezidentských volbách možná teď vysloví nakonec podporu i indickému vlastníkovi Nové huti. Divil by se ještě někdo...?

Rozhovor s předsedou odborové organizace hutě Liberty panem Petrem Slaninou

Nová huť - protestní shromáždění 2024

  Během protestu i po jeho skončení jsem vyslechl mnoho názorů:

"To, co se dnes děje s Novou hutí není náhoda. Tušili jsme to od začátku, upozorňovali jsme na to, ale náš stát musí být trvale rabován a naše fabriky jsou určeny k likvidaci". (neznámý účastník)

Nová huť - protestní shromáždění 2024

" Já jim nestojím o plat za sezení doma, stejně mi ho za nějaký čas seberou. Nestojím o falešné milodary, kterými mi akorát berou i důstojnost. (neznámý účastník)

Nová huť - protestní shromáždění 2024

"Když likvidovali naše šachty takovým způsobem, aby nemohla být těžba už nikdy obnovena, měli jsme se už tenkrát bránit, ale byli jsme blbí. Poláci těží pár kilometrů odsud dodnes a při dnešních cenách mohla být dnes rentabilita i u nás úplně jinde. Komu chtějí vykládat, že vozit do Ostravy uhlí z Austrálie je mnohem výhodnější? A jak je možné, že neslyším hulákat ty zfanatizované ekology, když se uhlí přetahuje z jednoho konce světa na druhý?" (neznámý účastník)

Nová huť - protestní shromáždění 2024

"Huť bez přístupu k energii by koupil jen idiot nebo spolupachatel likvidace a současný vlastník idiot určitě není." (neznámý účastník)

Nová huť - protestní shromáždění 2024

"Já jen doufám, že ti dnešní euroborci vymysleli v pražské kavárně u sójového latté jak stavět plastové mosty, stavební ocel z recyklovaného papíru nebo vlaky, autobusy a auta z mlžného oparu. Jinak jsme v prdeli..." (neznámý účastník)

Nová huť - protestní shromáždění 2024

Proces destrukce započal už v roce 1989, kdy jsme uvěřili, že tzv. Západ je mravním vítězem nad nemravným socialismem a tzv. centrálním plánováním. Že zahraniční investor je mecenáš, kterému jde o rozvoj. Tragický omyl. Nešlo o zachraňování, spolupráci či rovný kšeft, ale o úmyslnou likvidaci možné konkurence. Staletá tradice šla, a jak vidno stále ještě leckde jde a půjde, k zemi. Práce, úsilí, starosti i radosti zmizely a mizí jako ranní mlha s posledním rozpáleným nosníkem, kde vznikala vskutku mistrovská díla z oceli. Znám muže, kterým v místech destrukce tekly po tvářích slzy. To totiž nebyla jen práce, to byl jejich život. Věřili, že jsou součástí lidského umu a dovedností a dávalo jim to smysl. Nechci nyní hodnotit, kdo a kdy pro osobní profit rozhodl, že tohle vše musí zmizet. Vím však, že tito dostanou svou odměnu v hodině své smrti. Boha nebude zajímat stav jejich konta, ale stav jejich duše. Právě nyní tzv. investoři pohřbívají i bývalou Novou Huť (dříve NHKG), dnes s příznačným názvem Liberty, tedy SVOBODA. Od čeho jsme osvobozeni? Od cti, důstojnosti, lidskosti? Asi ano. Parta byznysových šmejdů i z našich řad, pro pár špinavých zlaťáků, pošle na sociální podporu tisíce lidí, aby stejně jednoho dne zemřeli beze cti s plným chřtánem zlata či akcií. Ti, kteří odžili svůj život prací na věcech, které dávaly smysl, ve snaze uživit své děti, budou mít v tu hodinu lepší úděl, byť jim dnes stékají po tvářích slzy a manažeři nadnárodních oligarchů se jim vysmívají. Pomsta patří Hospodinu (cit. David Hibsch)

Nejčastější názor, který jsem od účastníků protestu vyslechl, by se dal shrnout do jedné věty, ze které ovšem mrazí. Po dobrém už to prý nepůjde....

Mějte se dobře

Jiří Medula

Autor: Jiří Medula | pondělí 26.2.2024 9:10 | karma článku: 41,81 | přečteno: 2656x
  • Další články autora

Jiří Medula

Nenáviďte USA...nenáviďte RUSA !!!

To jsem kdysi před lety na návštěvě u tety, tenkrát mladý, nevinný s právem dělat kraviny, otevřel si noviny. Z nich pak na mě vyskočilo "nesmíš mít rád USA". A dnes zase politruci "nesmíš mít rád Rusa". Som z toho volaako zmetený

11.3.2024 v 10:11 | Karma: 35,26 | Přečteno: 1114x | Společnost

Jiří Medula

Psem ocasi dnes vrtí... A nebojí se smrti?

Společenská situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Stále zůstává jedna z jistot, která nám může významně pomoci zbavit se strachu z toho, co s námi bude, budeme-li se "novým pořádkům" aktivně bránit. Ta jistota má jméno SMRT.

23.2.2024 v 9:51 | Karma: 25,09 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Jiří Medula

Jsem ze sebe zhnusen...dál se stýkám s Rusem.

Bedlivě sleduji veškeré dění kolem, vnímám utrpení civilního obyvatelstva, vidím mrtvé na bojištích i ve věznicích, porušování mezinárodního práva a snažím se nad tím vším přemýšlet. Tak kde ksakru dělám chybu...?

20.2.2024 v 23:02 | Karma: 41,48 | Přečteno: 2581x | Společnost

Jiří Medula

Když země má je prodaná... přemýšlím raděj bez lana.

Tato země si půjčuje na svůj vlastní provoz. Přesto financuje kdeco, ale zároveň přesvědčuje vlastní občany, že pro ně prý peníze nemá. Na horní palubě se tančí i když se do podpalubí valí voda. Co myslíte, jak tohle skončí...?

30.1.2024 v 9:37 | Karma: 37,27 | Přečteno: 2063x | Diskuse| Společnost

Jiří Medula

Otevřený dopis zbabělci Vítu Rakušanovi

Pohledem přímého účastníka prvního zastavení pojízdného cirkusu Repa-Burgr v Karviné. Se zamyšlením nad možnou řízenou eskalací emocí během následujících štací.

29.1.2024 v 9:36 | Karma: 38,51 | Přečteno: 3174x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 36,18
  • Průměrná čtenost 2481x
Zprava se snažím o nestrannost.

Seznam rubrik