Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenáviďte USA...nenáviďte RUSA !!!

To jsem kdysi před lety na návštěvě u tety, tenkrát mladý, nevinný s právem dělat kraviny, otevřel si noviny. Z nich pak na mě vyskočilo "nesmíš mít rád USA". A dnes zase politruci "nesmíš mít rád Rusa". Som z toho volaako zmetený

Nikdy bych nevěřil, že se k nám po listopadu 89 vrátí takové "vymoženosti", jakými byla předlistopadová tzv. Agitační střediska. Pro ty mladší, kteří nevědí, jednalo se o propagandistická centra jediné přípustné ideologie, jejichž prostřednictvím se komunistický režim snažil ovlivňovat myšlení obyvatel, zejména mladých, školou povinných. Čas od času jsme tam absolvovali nějakou tematickou přednášku apod., ale jelikož jsem dospíval v osmdesátých letech, nikdo to už v podstatě nebral vážně.

Agitační středisko Národní fronty

Dnes, ačkoliv nejsem nostalgikem, jsem se pocitově vrátil zpět do let svého dospívání. Posuďte níže sami, zda lze nazvat jinak, než agitačním střediskem, osvětová centra dnešního režimu a ideologie.

Ostrava - Centrum PANT

S přáteli jsme se před časem, v duchu odkazu věčně živého V.H. a jeho apelům na budování aktivní občanské společnosti, rozhodli vykročit vstříc pokrokové, uvědomělé části našich občanů. Vědomi si vlastní nedostatečnosti a bloudění jsme doufali, že nám pomohou rozmetat naše postoje a bezesporu chabé argumenty. Každý z nás ve skrytu duše toužil stát pevně v jednom šiku, rameno k rameni, na neochvějných, pevných základech liberálně demokratických pozic a vymanit se z blouznění nás ztroskotanců, samozvanců a dnešním jazykem řečeno dezolátů. Proto jsme namísto diskuzí ve vlastní sociální bublině začali navštěvovat výše uvedené osvětové centrum v Ostravě.

Absolvovali jsme zatím celkem tři agitační přednášky. První byla na téma Istanbulská úmluva, druhou pořádal Nadační fond nezávislé žurnalistiky a třetí se týkala Ukrajiny.

Během první se po nutné propagandistické přednášce vládní zmocněnkyně pro lidská práva paní Laurenčíkové a senátora za ODS pana Šimetky, který je taktéž aktivní v organizaci Lékaři bez hranic, rozvinula živá diskuze, během které nebyl ani jeden z nich schopen zdůvodnit k čemu potřebujeme tento mezinárodní dokument. Na otázku, co z toho všeho nejsme schopni realizovat v rámci právního řádu ČR sami, musel nakonec pan senátor konstatovat, že jsme schopni jakákoliv opatření závádět i bez tohoto paskvilu, kterým Istanbulská úmluva nepochybně je. To ovšem v tuto chvíli není podstatné. Podstatné je, že během naší první účasti bylo možné diskutovat celkem bez omezení, i když diskuze byla ukončena aniž by byla vyčerpána všechna témata a ke slovu se dostali všichni zájemci o slovo.

Druhá diskuze už byla poněkud omezenější. Moderátor Českého rozhlasu Vladimír Šmehlík oznámil před zahájením pouhou půl hodinu k diskuzi. Ačkoliv se mělo jednat o záležitosti nezávislé žurnalistiky, nezaznělo o nezávislé žurnalistice během více než hodinové přednášky ani slovo, ostatně posuďte sami z materiálů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky sami, koho podporuje. Během diskuze jsme se proto ptali, zda vůbec registrují množství opravdu nezávislých, převážně internetových médií, podcastů a diskuzních pořadů, které lze dnes již sledovat. Nabídku na živý rozhovor v jednom z nich představitel NFNŽ pan David Klimeš odmítl s tím, že se musí nejdříve informovat, o jaké médium se jedná. Zvláštní přístup, jedná-li se o živý rozhovor není přece nutná sebemenší obava z účelového sestříhání rozhovoru tak, aby dotyčného mohl jakkoliv poškodit. Nabízí se tedy otázka, zda obavy nepramení spíše z dotazů a vlastních odpovědí, ale to už ponechejme na svědomí každého.

Byla-li by třetí přednáška nazvána namísto "Ukrajina - regionální nebo globální konflikt" přímo "Jak nenávidět Rusa" odpovídalo by to obsahu a velmi pravděpodobně bychom se takové neúčastnili. Na "diskuzi" bylo poskytnuto pouze 15 minut, což je více než vypovídající. Navíc jsou-li do diskuze připraveni mládežníci s otázkami naprosto irelevantními, které mají přednášejícím pouze poskytnout prostor pro pokračování prezentace jejich postojů. Byl připraven i křikloun, který urputně narušoval předkládání oponentních názorů a otázek.  Lze tedy vypozorovat výrazný posun, ke kterému od naší první návštěvy došlo. Potvrzuje, že těmto lidem nejde o diskuzi, polemiku a hledání objektivní pravdy na základě argumentů. Nýbrž pouze o propagandistické hlásání jediných možných názorů, které si nehodlají nechat narušovat žádnými nepatřičnými otázkami, natož argumenty. Tyto nedokáží spolehlivě vyvracet, proto nesmí veřejně zaznívat. 

Před skutečností se lze po určitou dobu skrývat, ale dříve nebo později vás stejně dostihne. Nás, co si pamatujeme urputnou snahu předlistopadového režimu naučit nás nenávidět USA, není a nebude snadné přesvědčit stejnými metodami, abychom dnes nenáviděli Rusa...

Mějte se dobře

Jiří Medula

 

Autor: Jiří Medula | pondělí 11.3.2024 10:11 | karma článku: 35,26 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Jiří Medula

Vivat Green deal. Nulové uhlíkové stopy lze dosáhnout. Důkaz je na světě.

To se pár chytrých hlav dalo dohromady a řekly dost. A není náhoda, že se těch pár chytrých hlav sešlo v bruselském panoptiku a v sekretariátech jejich českých místodržících. Víte, co to znamená? Že jsme zase o krok napřed...

26.2.2024 v 9:10 | Karma: 41,81 | Přečteno: 2656x | Diskuse| Společnost

Jiří Medula

Psem ocasi dnes vrtí... A nebojí se smrti?

Společenská situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Stále zůstává jedna z jistot, která nám může významně pomoci zbavit se strachu z toho, co s námi bude, budeme-li se "novým pořádkům" aktivně bránit. Ta jistota má jméno SMRT.

23.2.2024 v 9:51 | Karma: 25,09 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Jiří Medula

Jsem ze sebe zhnusen...dál se stýkám s Rusem.

Bedlivě sleduji veškeré dění kolem, vnímám utrpení civilního obyvatelstva, vidím mrtvé na bojištích i ve věznicích, porušování mezinárodního práva a snažím se nad tím vším přemýšlet. Tak kde ksakru dělám chybu...?

20.2.2024 v 23:02 | Karma: 41,48 | Přečteno: 2581x | Společnost

Jiří Medula

Když země má je prodaná... přemýšlím raděj bez lana.

Tato země si půjčuje na svůj vlastní provoz. Přesto financuje kdeco, ale zároveň přesvědčuje vlastní občany, že pro ně prý peníze nemá. Na horní palubě se tančí i když se do podpalubí valí voda. Co myslíte, jak tohle skončí...?

30.1.2024 v 9:37 | Karma: 37,27 | Přečteno: 2063x | Diskuse| Společnost

Jiří Medula

Otevřený dopis zbabělci Vítu Rakušanovi

Pohledem přímého účastníka prvního zastavení pojízdného cirkusu Repa-Burgr v Karviné. Se zamyšlením nad možnou řízenou eskalací emocí během následujících štací.

29.1.2024 v 9:36 | Karma: 38,51 | Přečteno: 3174x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 36,18
  • Průměrná čtenost 2481x
Zprava se snažím o nestrannost.

Seznam rubrik