Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hezky toho Zemana Karel Kryl vystihl.:-) Jinak se mi líbí, jak se Krylem dnes zaštiťuje kde kdo, včetně tak ortodoxních komunistů jako pan Petřík. :-/

4 3
možnosti

Po přečtení Vašeho komentáře se mi tak nějak sama vybavila píseň o slečně Didové Ineptové.

0 1
možnosti
Foto

Ještě teď mi září oči, při vzpomínce na Karla Kryla. Pro nás, kteří jsme byli v roce 1968 náctiletí, to byla největší osobnost a jeho nadčasové písně posloucháme stále, obzvlášť teď, kdy se znovu začínají nad námi stahovat mraky v podobě tlaku jiných mocností, které nás již mají zvládnuty ekonomicky a nyní jim jde ještě o potlačení naší české identity.

Nechápu některé mladé lidi, kteří nejen že slepě přihlížejí, ale jsou i nápomocni tomuto pokusu o zkolonizování naší vlasti.

My jsme se vymezovali proti vetřelci a vysvětlovali jim proč nestojíme o vstup na naše území, nosili na klopě trikolóry a chovali se jako Čechové,[>-] ne jako zaprodanci jiného státu.

Písně od Karla Kryla, to byly společně s naší hymnou nejvíce motivační prvky v tomto nelehkém období.

Pan Kryl byl a je hrdina naší doby a ne ti, kteří se do této pozice sami pasovali a sklízeli slávu, která jemu patřila.V

13 2
možnosti

Souhlasím....velmi pravdivé a přesné R^[>-]

2 1
možnosti
Foto

Perfektně napsáno. Karma R^

Já zde jen uvedu, to co jsem napsal u blogerky Franzové, ře se Karel Kryl nikdy nesmířil s tím, jak s ním Václav Havel po listopadu 1989 zametl.

9 5
možnosti

On se ani nesmířil s tím, že komunisti a jejich podporovatelé nebyli potrestáni. Je hodně lidí, kteří si dnes Kryla berou do úst, pravověrné komunisty nevyjímaje. Před většinou z nich by si nepochybně odplivl.

12 0
možnosti

Mně to přijde směšné. Kryl byl skvělý umělec (ostatně Havel byl za takového také mnohými považován), proč by však měl být dobrým politikem, dokonce lepším než Havel?

Havlovu největší zásluhu vidím v tom, že zabránil nebezpečnému rozdělování společnosti. Postavil se proti komunismu, ale komunisty nechal žít. Mnohým to přijde hloupé, ale bylo to prozíravé, i když to asi kvůli své popularitě těžko mohl dělat.

Kdo si do Havla projektoval spasitele, ten nutně musel dojít ke zklamání.

Havel byl politik i myslitel, nebo chcete-li filosofující politik. Skutečně jen málokterý jeho oponent polemizuje s jeho názory.

Ostatně první hlasy, že by se měl stát Havel prezidentem, se ozývaly ještě dávno před pádem režimu z emigrace, tuším od Viléma Prečana.

9 1
možnosti

J89a47n 87S35e50m24i71k

21. 11. 2016 13:46

jeste k tem komunistum Havlovi a tomu co mohlo byt kdyby byla KSCM zakazana.

Na slovensku se komunisticka strana rozpadla a zmizela uz v pulce 90. let.

Prvni vlada premiera Fica: mimo dvou ministru vsichni byvali clenove KSC.

Tak asi tak

2 0
možnosti

Myslím si, že jsme nesmírně přepolitizovaní, zejména v pohledu k Hradu ... Osobně jsem propracoval k názoru, že občan Prezidenta ke svému životu nepotřebuje. Nicméně někdo tam má asi sedět, tedy kdo ? (Typově) ...

1) Osobně bych vítal personu, o které není slyšet. Běžný výkon Ústavy, žádná ostuda se skandálem, byl přijat v zahraničí, navštívil siročinec, vládne Vláda. (Dobře - blbě) ...

2) Přímá volba to změnila. Mohla by ještě fungovat, kdyby kandidát byl bez politické minulosti. Nějaká vyčnívající, mravní - vlastními výsledky pak oplývající veličina, ( i žena).

3) Dnešní Hrad - Je vlastně další politickou stranou a Vládou dohromady. Aby nebylo zmatkům konec stává se dokonce jakýmsi investičním centrem ! Východní kapitál ... Pak to skřípe - Ministerstvo zahraničí - K ničemu, podobně ministerstvo průmyslu ...

Nelze nevidět tu sílu vlivu. I Petr Nečas již do týmu patří, podobně jsou uvažováni Hašek ap. Sobotka zřejmě přijat nebude, mazaný Chovanec běhá se svým nasliněným prstem vývoje ...

I lidsky chápu, že p. Miloš Zeman chce kladně a dobře vejít do dějin ...

Ten způsob je ale strašně kontraproduktivní a dokonce nebezpečný !

Toto jsme od přímé volby hlavy státu chtěli !? :-)

2 0
možnosti

Je potřebné si uvědomit, za jakých okolností vznikla instituce prezidenta republiky. Byl to vlastně protipól mocnáře, který se prakticky hned ujal jako "náš vlastní mocnář". Masaryk nebyl ve velké většině chápán jako bezvýznamný politik (a ani jím nebyl), který pouze vykonává čestnou funkci zástupce státu (protože tak je od počátku ústavně tato funkce zakotvena).

Masaryk si také brzy pod vlivem událostí usurpoval moc, kde de facto spolurozhodoval pomocí tzv. Pětky, nepočítáme-li ostatní "drátky", kterými aktivně politiku ovlivňoval. V jeho případě to bylo, alespoň akutně, docela štěstí, ovšem pro tradici prezidentství v naší zemi již méně.

I přes dlouhou komunistickou diktaturu se v roce 1989 ukázalo, že funkce prezidenta má potenciál. Havel se tak opět stal jakousi alternativou exekutivy v čele s premiérem, vlastně jeho moc, alespoň v počátku, byla daleko větší než moc premiérova. Opět to byl spíše monarcha než čestný reprezentant státu podléhající slovu premiéra a vlády.

Možná že Václav Klaus byl v tomto směru nejméně "monarchou", i když i on si usurpoval více moci, než by mu mělo příslušet. Miloš Zeman monarchou je, ale v jeho případě se plně projevuje nebezpečí, když se prezidentem, notabene zvoleným přímou volbou, stane člověk nedostatečných mravních kvalit, schopný (skoro) všeho.

Jsem pro zrušení prezidenta, této falešné funkce.

3 1
možnosti
Foto

jeho texty jsou úžasné, jeho slova došla mnoho pravdy.... je nutno to říct, kdekdo ho zpíval u ohně a bylo to v tu dobu takové malé maličko odvážné spiklenectví. Jak militaristicky jeho píseň upravil Dan Landa... musel by se Karel Kryl obracet, atkhle to on nechtěl... a teď má druhá část.

Znám se velmi dobře s těmi, co měli vše jako to výše uvedené... a pak, se rozený politikus do vlády nedostal - třebaže máte možná pravdu - a trpěl tím doslova jako zvíře... A třeba ti mí známí, co tu lítali kolem revoluce a mívali doma šťáry, na něj nadržení, se zkrátka kdysi zvedli z jeho koncertu, kde byl Kryl zapšklý, negativní až to nešlo vydržet, vylíval si vztek na publiku, samá ironická poznámka.. a jim v tu chvíli vzali hračky. Tedy...resumé:

Nějak si nedovedu představit, jak by ho dnes lidi přijímali, protože pánbů ví, on by dost možná trochu čarodějnické procesy udělal, nevím... já do průvodu taky chodila... Dost možná by nesnesl mnoho prezidentských omezení a to vám ti , co ho znají z emigrace, asi i potvrdí...V dokumentu se o něm kulantně ale opatrně říká, že byl opravdu ješitný, vzteklý a lecčemus nepřístupný... Rozvaha , kompromis...??? jenže to přece asi chceme...Jsem ráda, v jakém duchu to tenkrát bylo a neměnila bych.

Že tohle schytám, vím. Zkrátka říkám, že zdejší překrylování mi zavání vytvářením většího kultu než u samého Václava Havla.

5 1
možnosti
Foto

Radko, nemyslím si, že by bylo překrylováno, to vůbec ne. Mě překvapilo, že ve sdělovacích prostředcích v uplynulých dnech vůbec někdo na Karla Kryla vzpomněli.

6 0
možnosti
Foto

Díky. KK - jemu blízcí se shodli na tom, že se utrápil, že ho umořila realita, která zde byla nastolena a jejíž hořkost nedokázal unést. KarmaR^

8 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS