Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VR

Až teď jsem si autore všiml vašeho zlehčování ruského angažmá na Ukrajině, kdy píšete o hybridní válce proti UA, jako o výmyslu nenávistné, západní propagandy..

Dovolte abych vás upozornil, že pojem Hybridní válka se stal nedílnou součástí nové ruské vojenské doktríny od roku 2014 a jak je vidět na Ukrajině, byla ihned převedena do praxe.

Ve verzi doktríny 2010 se hovořilo o tom, že vojenská politika Ruska by se měla zaměřit na zabránění novým závodům ve zbrojení. Tato pasáž je ve verzi 2014 úplně vypuštěna a nová ruská doktrína poprvé obohacuje charakteristiku moderní války o prvky nelineárního konfliktu čili hybridní války.

Vedení konfliktu nelineární cestou vnímá jednak jako příležitost, tak i jako hrozbu. Neboť obdobný scénář, který použilo Rusko na Krymu proti Ukrajině, může hypoteticky v budoucnu použít ve větším rozměru proti Rusku například Čína. O Číně se v dokumentu hovoří pouze na úrovni možného partnerství, nicméně hlasy z ruského vojenského ústředí o tom, že pomocí hybridní války se může Rusko efektivně postavit i mnohem silnějším soupeřům, jsou adresovány zřejmě nejen na stranu Západu.

Doktrína zdůrazňuje použití nepřímých a asymetrických operací, čímž svým způsobem přímo navazuje na koncepci hybridní války, kterou v ruské verzi prvně představil současný náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruska Valerij Gerasimov v únoru 2013.

Nová doktrína Ruské federace odráží manichejistický pohled ruské politické elity na mezinárodní vztahy a světový pořádek. Ve verzi 2010 se psalo, že je současný světový pořádek charakteristický oslabením ideologické konfrontace. Ovšem ve verzi 2014 se píše, že současný světový pořádek je charakteristický posílením globální konkurence, napětím v různých oblastech, hodnotovými konflikty i soupeřením o modely rozvoje. Jedná se o takový světový pořádek, ve kterém se stírá hranice mezi válkou a mírem a kde je Rusko neustále ve válce, i když vedené třeba nevojenskými prostředky.

1 0
možnosti
JM

Pokusím se zkrátit a zjednodušit Váš obsáhlý příspěvek a zdánlivé "nové hrozby" vysvětlit bez populárních novotvarů, kterými se vytváří dojem, že se děje něco nového a převratně nebezpečného, na co je potřeba reagovat překotným broušením zubů.

S celým Vašim příspěvkem do jisté míry souhlasím, přestože Vy pravděpodobně nikdy nebudete souhlasit s tím, že tak zvanou hybridní válku vedou USA a NATO zvesela již desítky let. Čas od času ji následně přetaví dokonce do ostré verze...tu proti Jugoslávii, jindy proti Iráku nebo proti Lybii, Nejedná se o nic nového, jde o propagandu a prosazování vlastních zájmů. Máte pocit, že to některá z mocností nedělá, že nepoužívají zpravodajské služby a nesnaží se ovlivňovat to či ono, tam či onde ?

Pozorně si poslechněte např. G.Friedmana, malý úryvek jednoho z jeho projevů Vám přikládám. Možná to trochu znejistí Vaše přesvědčení, ale určitě nebudete litovat...vysvětlí Vám např. co představuje pro USA největší ohrožení (čas 2:00 - 2:35)

https://www.youtube.com/watch?v=LLtm-3jTJWE

0 0
možnosti
OZ

U lidí jako jste vy, člověk aspoň ihned ví na čem je... vykřikujete dramaticky do světa, jak na Ukrajině vládnou fašisté a přesně toto opakuje většina členů Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). K nim se přidává poslanec za ČSSD Stanislav Huml, exsenátor za ČSSD a „přítel Ruska“ Jiří Vyvadil, a další lidi žijící zcela mimo veškerou realitu.

Přitom by to chtělo podívat do do vlastních bolševických řad, a především na to vámi milované Rusko, které je v současnosti podle mě to největší světové nebezpečí i díky neustále rozněcovanému nacionalismu, jehož výsledky jsou jasně patrné viz. nezákonná anexe Krymu a válka na Donbase. V ruské státní Dumě sedí poslanci, kteří mají extremistické a antisemitické názory. V Rusku je hodně nacionalistických politických stran, které jsou plné neonacistů. Například krajně pravicová a populistická Liberálně-demokratická strana Ruska . LDSR, kterou vede extremista Vladimir Žirinovskij. Žirinovskij je antisemita, který je tvrdě proti Židům. Strana má mj. ve stanovách anexi (násilné zabrání) Polska a dalších zemí. V ruské Dumě má LDSR neuvěřitelných 56 poslanců (Duma má celkem 450 poslanců). Ve volbách v roce 2011 strana dostala 7 664 570 hlasů, což je 11,67 %, a to je opravdu neuvěřitelné číslo.V Rusku je mnoho neonacistických organizací, nikdo neví přesně kolik, ale rozhodně desítky. Například: Slovanský svaz , Ruská národní socialistická strana , Ruský národní svaz . Co se týče počtu neonacistů, Amnesty International odhaduje jejich počet na 85 000, což je polovina neonacistů na celém světě. V minulosti se dokonce hajlovalo i v ruském parlamentu, více video...

http://www.dailymotion.com/video/x2hlg77_neonacismus-v-rusku_news

2 1
možnosti
JM

Vážený pane, nenávistné bolševické postoje k jakýmkoliv odlišným názorům tady nepředvádím já. Ani nekriticky nikoho neobdivuji, ovšem ani nezatracuji...Jak jsme si psali už níže, ano v každém národu se vyskytují, jak vy jste je nazval, vypatlanci...ano shodneme se na tom, že i v Rusku jsou extrémní exoti, tak jako v Německu, USA, Francii a kdekoliv jinde....ano každý, zejména velký, národ si s sebou nese svá provinění z minulosti, mohli bychom si tady dlouho popisovat koloniální, válečná a jiná období....ale já pouze odmítám jednostranné povýšené mudrování na adresu země, která svoji občanskou, demokratickou společnost buduje pouhých cca 20 let. Na rozdíl od zbytku západní civilizace, ke které bezesporu kulturně patří. A myslím, že ani pro Vás nebude těžké pochopit, že národní semknutí, slovníkem dnešních mravokárců vzestup nacionalismu, nepodněcuje nic více, než soustavný tlak okolí na určitou zemi....O Krymu nemá smysl vést debatu, právo na sebeurčení Kosovských Albánců (bez referenda) jste vzal nepochybně jako fakt a posvěcené odtržení historické části Srbska (přes garance, že k tomu nedojde) Vám předpokládám nevadí. Kdežto krymskou variantu s volbami a historickými vazbami kritizujete....Co k tomu říct ?

3 0
možnosti

Osvěžte mi prosím paměť. jak moc jste reagoval na sraz evropských neonacistů v ruském Sankt Petěrburgu v roce 2015, kterého se zúčastnili také zástupci Národně-demokratické strany Německa, jež se otevřeně hlásí k odkazu Adolfa Hitlera. Spolupořadatelem akce byla strana Vlast (Rodina), která se svého času označovala za „Putinovu politickou policii“ a jejíž někdejší šéf Dmitrij Rogozin má jako současný místopředseda ruské vlády na starosti mimo jiné kosmický program či zbrojení.

Fóra se podle pořadatelů účastnily více než čtyři stovky lidí z 15 zemí, včetně krajně pravicových uskupení nejen z Německa, ale i Řecka, Itálie či Srbska...

4 2
možnosti
JM

Ze všeho nejdříve mně, prosím, vysvětlete, jak Vámi zmiňovaná událost souvisí s nedělní kyjevskou maršparádou, o které primárně je můj článek. Taktika chlapců ze školky, kteří k odvedení pozornosti používají....ale Franta rozbil okno a Pepa rozlil vodu...je neúčinná už v té školce. Proto je zbytečné ji používat mezi dospělými lidmi.

Ale abych nebyl nedůtklivý, odpovím Vám, i když Vám paměť příliš neosvěžím. Tuto událost jsem nezaznamenal, proto jsem na ni nemohl nijak reagovat. Ovšem, když slyším dnešní charakteristiku "krajně pravicová uskupení" nebo oblíbení "xenofobové, rasisti atd.atd." a vidím, kdo je takto označován, mám často pocit, že se jedná o stejný účelový nesmysl, jako předlistopadové "samozvanci, zaprodanci, ztroskotanci atd.atd."... A jak vidíte, ani absolutní ovládání tisku, televize, rádií a donekonečna opakované lživé mantry nebyly předlistopadovému režimu nic platné. Skutečnost a pravda si cestu najde...i kdyby nasadily celý regiment pornoherců a jiných ANALytiků, i kdyby dočasně dokázali vymývat mozky mladým i starým, velkým i malým, vždy se najde někdo, kdo vysloví...císař je nahý...

4 1
možnosti
JM

Díky, psi dnes sice slušně štěkají, ale karavana jede dále....zatím;-). R^[>-]

3 2
možnosti
JL

Rusko se nechce dat vyprovokovat.. pise pan Medula. kdo provokoval Putlera aby poslal Strelkova zorganizovat zaskodnickou cinnost na vychodni Ukrajine? Prepadat policejni stanice, mistni zastupitelstvi atd? Vojensky obsadit Krym?

Pan Medula zapomina, ze Banderu si Rusaci stvorili sami, nebyt umeleho hladomoru na Ukrajine rizeneho NKVD (predchudce KGB) nebylo by Bandery. Tehdy podle odhadu zahynulo hladem a podvyzivou, vlastne zavrazdeno ruskymi bolseviky 6-12 milionu Ukrajincu. Tedy nejmene tisikrat vic nez povrazdili ukrajinsti bridilove. Nevrazdili jen oni, v te oblasti vrazdili zrovna tak partyzani vedeni dustojniky NKVD, polska armija ludowa i Krajowa, jen Zidi snad v tom byli nevinne. Viz T.T. Snyder "Krvave Zeme".

7 7
možnosti
JM

Netuším podle čeho soudíte, že si hladomor vybíral za oběti výhradně Ukrajince, já jsem si doteď myslel, že jeho oběťmi byli bez rozdílu všichni obyvatele Ukrajiny, tedy včetně etnických Rusů, Poláků, Židů, Čechů, Bulharů, Rumunů a Maďarů....stejně tak, mnozí z těch "rusáků", jak píšete, byli často Gruzínci, Ukrajinci atd., ale i to Vás nechává ve Vašem "spravedlivém hněvu" v klidu....ale jsem rád, že v tom Vy máte jasno. Stejně jako ve zdůvodnění, jak např. Henleina si v podstatě vytvořilo samotné Československo.... Ale pro Vás dobrou zprávou je nepochybně fakt, že už máte komu nahlásit "nesprávné názory" a to by bylo, abyste ruku v ruce s mravním gigantem Jandou a "vnitrem" nezavřeli ústa všem, se kterými nesouhlasíte...to bude harmonie a klid, až zase zavládne jeden (povolený) názor...

4 3
možnosti
MS

Jestli o tom nepíšou na Sputniku, tak je to Rusku lhostejné....a vám by mělo taky. Jinak to nechápu.

3 2
možnosti
PB

.... tak na druhou stranu, co si budem povídat, Evropa potřebuje (staro)nový vzory,- žejo ?!,- ale mi není tak docela jasný proč se vod teho v Německu už pětasedmdesát járů distancujou,- ...... asi tam s tem měli nějakej problém VEU !

3 0
možnosti
JF

Nějak jste zapomněl na komentář k tomuto odkazu, kde podle údajů AI je v Rusku procentuálně nejvíc neonacistů na světě....

http://www.armadninoviny.cz/rusky-pravoslavny-extremismus-a-neonacismus.html?stranka=2

2 2
možnosti
JM

Pokud pominu zdroj : Romea.cz, UkrainanWinnipeg.ca, Český rozhlas , což do značné míry vysvětluje obsah a ponechám bez komentáře ty směšné fotografie několika slaboduchých jedinců, odpovím Vám stejně jako jsem souhlasil níže s panem Zabilanským, se kterým jsem se shodl na jediné věci. Ano, v každém, opakuji, v každém národě existuje určité procento vypatlanců....

3 3
možnosti
AR

Plácáte blbinky. Sledoval jste televizi a zprávy z Kyjeva? Rv

4 0
možnosti
VV

Co čekat od autora, než onu trapnou hromadu floskulí a citátů z tzv. "nezávislých a nesystémových" webů, jejichž zaníceným přispěvovatelem je i on sámRvpotřebovala bych blinkající smajl.

8 5
možnosti
OZ

Plácáte krávoviny... Jací náckové to vyhrožovali nebohým, etnickým rusům? Možná pár vypatlanců, takových jací se najdou v každé společnosti...ta hlavní zrůda a viník téhle krvavé války, jsou ruské sdělovací prostředky, které dost sprostě využili situace kolem jazykového zákona a těchto bojůvek a vyhrotili situaci na Donbase s tím , že se na ně řítí ozbrojené bandy fašistických hrdlořezů s jediným cíle je všechny vyvraždit...velká pitomost a velká ruská lež. První ozbrojené jednotky v této oblasti byly ruské speciální jednotky GRU a Specnaz z Krymu, které hlavně zajišťovali hranice s Ruskem pro pozdější zásobování...

18 9
možnosti
OZ

...v chystané válce o znovudobytí celého pásu "Novorossie"

10 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS